17 dec Lagkrav på AI-kunnighet – dags att utbilda personal och anställda!
Ni har väl inte missat att AI-förordningens bestämmelse om AI-kunnighet (art. 4) börjar tillämpas redan nu till februari 2025!
Bestämmelsen innebär att leverantörer och organisationer som tillhandahållare (professionella användare) av AI-system, i största möjliga mån och genom vidtagande av åtgärder, blir skyldiga att säkerställa tillräcklig AI-kunnighet hos sina medarbetare och andra personer som för deras räkning arbetar med användning och drift av AI-system, med beaktande av personalens erfarenhet, utbildning och tekniska kunskaper och med hänsyn till i vilket sammanhang samt vilka personer eller grupper av personer som AI-systemen ska användas på.
Med AI-kunnighet avses den förståelse, kompetens och kunskap som möjliggör för leverantörer, tillhandahållare och berörda personer att på ett välgrundat sätt införa AI-system och bli medvetna om de risker, potentiella skada samt möjligheter som följer med AI. AI-kunnighet ska kunna utrusta aktörerna med de begrepp och insikter som, beroende på sammanhanget, behövs för att kunna ta välgrundade beslut om AI-system. Det kan avse förståelse för hur de tekniska delarna korrekt ska tillämpas under utvecklingsfasen av AI-systemet, tillämpliga åtgärder under AI-systemets användning, lämplig tolkning av AI-systemets utdata och kunskap om hur AI-systemets beslut kan påverka berörda personer.
I praktiken kan större AI-kunnighet hos medarbetare medföra flera fördelar för organisationen, till exempel ett mer utvecklat innovationsskapande, minskad risk för obehörig eller felaktig användning av AI-system och minskad risk för investeringar i AI-system som inte uppfyller lagkrav.
Några praktiska exempel på åtgärder som kan vidtas för att öka AI-kunnigheten inom organisationen:
- Utvärdering av den nuvarande AI-kunskapen inom organisationen.
- Utbildning anpassad till roller/avdelning/grupper, med hänsyn till tidigare förkunskaper.
- Upprättande av policys, riktlinjer, processer för AI-kunnighet för att säkerställa efterlevnad av förordningens krav.
- Samarbete mellan olika verksamhethetsgrupper för att främja kunskapsspridning på AI-området.
- Löpande erbjuda utbildning för att organisationen ska hänga med i den tekniska utvecklingen.
- Uppföljning för att analysera och säkerställa efterlevnaden, samt utvärdering av eventuella uppföljningsåtgärder.
AI-förordningens bestämmelse om AI-kunnighet blir tillämplig den 2 februari 2025, och det är därför hög tid att som organisation redan nu börja förbereda sig på de åtgärder som behöver vidtas för att säkerställa AI-kunnighet hos personal och andra berörda personer, samt säkerställa efterlevnad av AI-förordningen.
Vi på Wikström & Partners genomför löpande olika kunskapshöjande utbildningsinsatser på AI-området, bland annat med fokus på juridiska risker vid utveckling och användning av AI, men även vad avser organisationers implementering av AI-förordningen.
Är du intresserad av att förstå vad AI-förordningen innebär i stort och hur utbildningskravet på AI-kunnighet kan säkerställas? Anmäl dig då till vår kostnadsfria lunch-webbinarium den 14 januari 2025 kl. 12 genom att skicka din anmälan till info@wikstrompartners.se.
Tveka inte att kontakta oss om er organisation behöver stöd i processen att tillförsäkra AI-kunnighet!
Christina Wikström Anton Karlsson
Advokat & Managing Partner Senior biträdande jurist
christina@wikstrompartners.se anton@wikstrompartners.se
+46 70 691 68 00 +46 70 148 00 09